Sledovatel

SL

Поліцейські та військові купують одяг у компанії, яка обманювала державу, щоб перемогти на закупівлі

post-title

Поліцейські та військові купують одяг у компанії, яка обманювала державу, щоб перемогти на закупівлі

Антимонопольний комітет оштрафував ТОВ «Олтекс» за те, що ця компанія обманом отримала підряд на постачання одягу. За день до того, як компанію оштрафували, вона підписала договір з Національною гвардією України на постачання рукавиць на 18,3 млн₴ А через декілька днів після штрафу АМКУ, ТОВ «Олтекс» отримало можливість постачати Національній поліції костюми-дощовики на 13,7 млн₴

Про це повідомляє наше видання.

20 березня 2024 року одна з частин Національної гвардії України оголосила тендер на закупівлю демісезонних рукавиць для військових. У Нацгвардії були готові купити 50 тисяч пар за 18,5 млн грн.

На аукціон пришла лише одна компанія — ТОВ «Олтекс», вона запропонувала за свої послуги 18,4 млн грн й через те, що компанії не було конкурентів, з нею уклали договір. Тепер ТОВ «Олтекс» повинна поставити рукавиці військовим до 1 вересня 2024 року.

Наступного дня після укладення договору з ТОВ «Олтекс», Антимонопольний комітет України (АМКУ) оштрафував цю компанію за нечесну перемогу на закупівлі сорочок для поліцейських у Львові.

Однією з умов, щоб закупівля відбулась, — є наявність конкуренції, під час якої учасники тендеру зменшують вартість своїх пропозицій, а держава економить кошти. Деякі бізнеси намагаються обійти цю умову та йдуть на аукціон з пов’язаними компаніями, щоб імітувати цю конкуренцію.

Саме за таку імітацію АМКУ й оштрафував ТОВ «Олтекс» та ТОВ «МВВ Пром». Вони узгодили свою поведінку під час закупівлі одягу для Управління поліції охорони у Львівській області. Одне з підприємств подало пропозицію, яка не відповідала вимогам тендерної документації, та встановило неконкурентні ціни. Крім того, в АМКУ виявили господарські відносини між двома товариствами. Компанії відкривали та закривали рахунки в Державному казначействі України в один день та використовували спільну IP-адресу.

Обидві компанії мають заплатити 68 тисяч гривень штрафу й їх вписали у так званий «чорний список АМКУ», куди потрапляють компанії-змовниці.

У тендерному комітеті військової частини НГУ, яка уклала договір з ТОВ «Олтекс» на постачання демісезонних рукавиць кажуть, що на момент укладення договору не знали про те, що компанію оштрафували.

«В умовах укладеного договору не передбачене розривання його через те, що підрядника оштрафував Антимонопольний комітет. Поки ми повинні лише дискваліфіковувати компанію від участ в інших закупівлях. Але ми плануємо звернутися до АМКУ за консультацією, щоб дізнатись, що у такому випадку робити з договором на постачання рукавиць», — каже працівниця тендерного комітету військової частини НГУ Ірина Камінська у коментарі нашому сайту.

На нечесній конкуренції ТОВ «Олтекс» також ловили і журналісти-розслідувачі. NGL у 2020 році писало, що компанія «Олтекс» часто конкурувала з пов’язаною компанією.

До слова, це не єдиний договір, який компанія отримала у цьому місяці. Через 4 дні після того, як компанію «Олтекс», вона підписала договір на постачання 9371 костюмів-дощовиків для Національної поліції за майже 13,7 млн грн.

Згідно з інформацією YouControl, ТОВ «Олтекс» з’явилось на ринку у 1999 році. Компанію заснували Армен Асланян та Ганна Огаренко, яка зараз володіє бізнесом.

ТОВ «Олтекс» часто поставляє одяг для правоохоронців та військових. Від 24 лютого 2022 року компанія отримала підрядів на понад 800 млн грн очікуваної вартості.

Wiki